STÆMPEL – et kunstprojekt skabt for og af unge

STÆMPEL – et kunstprojekt skabt for og af unge

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZFkJRyHfhzU?rel=0&w=560&h=315]

Pludselig hører man det…. Eva skal lave kunstprojekt sammen med unge fra Eriksminde Efterskole i en nedlagt fabrik i Odder. Unge dér skal ikke stemples som nogen, der ødelægger alting. Nyt stempel, tak!

Jeg går ind i en bygning med grafitti, de ikke selv har lavet. Ikke det hele ihvertfald. Skitser, sætninger, maling, en dør, der hænger sidelæns ned med digte på midt i et rum, tøj på bøjler svævende i et andet rum, et skur eller et hytte bygget midt i en hal med vand på gulvet. Trump som Putins skødehund klasket op tæt ved indgangen, masser af plads, plads til mere, plads til alle.

Hvad er det, de laver?

Er dette en start på politisk arbejde? Brugen af sociale medier som en måde at deltage på? Kulturudtryk som konkret aftryk? Altså ikke bare stemme på valgdagen, men blande sig i livet med en hel farvepalet. Hvor kan det føre hen? De taler med hinanden og folder livet ud uden begrænsninger.

Et øjeblik i tiden, hvor ingen synes at bestemme deres fremtid. Noget flytter sig fra efterskolen ind her på et råddent gulv. Noget fra tanken, kunsten, fællesskabet, holdningerne ud til vægge fyldt med billede på billede på billede. En overfyldt lethed, en fejring af frihed og ånd, en ubekymret leg med vægge og pensler.

Hvad er det, der er på vej? Eva er i hvert fald midt i det og taler om det. Det vælter ud. Der skal handles og det kan åbenbart ikke vente. Bygningen skal rives ned og i selvsamme sekund manifesteres noget, der måske kun eksisterer, fordi det forsvinder.

En sær uskyld lyser ud af alvoren, når nogen spørger, hvad de laver. En voldsom alvor lyser ud af begejstringen, når de fortæller og fortæller. Det her er dem og det her er efterskolen.

Tak til Kirsten Bak Andersen fra UC VIA for samarbejdet omkring videoen.

Check det her årsskrift: Thestrup, K. (2017). En stolt far fortæller. in Møllgaard Kristensen, S. (red.) (2017). Årsskrift 2017: Eriksminde Efterskole

Check dem selv på instagram: #stæmpel

Comments are closed.